در این حالت، هنگامی که نیروهای درون سیستم بیشتر از مقاومت مجاز (در تمام یا قسمتی از سیستم) میشود، گسیختگی رخ میدهد.
بهعنوانمثال، در مواجهه با جریان آب فراوان یا موانع تأسیساتی، اگر این کار از سوی افراد متبحر اجرا شود، مشکلات میتوانند بهراحتی شناسایی شده و با بهرهگیری از دانش فنی و تجربیات قابلحل باشند. علاوه بر این، تحقیقات دقیق و بررسیهای کامل انجام شده توسط مهندسان متخصص، بهعنوان یک راهکار مؤثر، میتواند مشکلات زمینهای را بهبود بخشد.
درواقع، برای انجام این تکنیک، حتماً باید رضایت مکتوب از مالک یا مالکان ساختمان مجاور که زیر آن عملیات نیلینگ صورت میگیرد، حاصل گردد. بهطورکلی، مزایای این روش شامل موارد زیر است:
بهاینترتیب این روش بهتدریج از سازهای موقت به دائمی ارتقا یافت.
استفاده از سازه نگهبان نیلینگ در ساختمان سازی نیز بسیار رایج بوده و معمولا در زمانهایی که سازه در خطر نشست و رانش زمین است اجرا میشود. استفاده از روش میخکوبی برای جلوگیری از آسیبهای زلزله نیز کاربرد دارد.
همچنین در صورت نیاز به انجام بهسازی خاک قبل از اجرای سازه نگهبان میتوان از روشهایی مانند جت گروتینگ و میکروپایل استفاده کرد.
یه سوال داشتم از خدممتون . برای مدل کردن در نرم افزار پلکسیس اتصال نیل ها به دیواره بتنی رو میتونیم گیردار فرض کنیم یا خیر؟
میلگردها دچار خوردگی میشوند، خاک طی فرایند هوازدگی، دیگر مقاومت اولیه خود را ندارد و ممکن است فرو بریزد
عمق گمانهها معمولاً از ۵ تا ۱۰ متر متغیر خواهد بود و قطر آنها نیز از ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر متفاوت خواهد بود. عمق، تعداد و محل قرارگیری گمانهها نیز باید با توجه به نوع خاک، شرایط محل گودبرداری و … مشخص شود.
بعد از آنکه نیلها یا میلگردها در داخل گمانهها قرار داده شدند، نوبت به فیکس کردن آنها خواهد رسید. برای فیکس کردن این میلگردها از دوغاب سیمان استفاده میشود. اطراف نیلها با دوغاب سیمان پر میشود و به این صورت انرژی بین خاک و میلگرد بهتر انتقال داده خواهد شد.
روش نیلینگ یا میخکوبی طبق مراحل زیر انجام میشود که عبارتند از:
عوارض سطحی شامل تاسیسات شهری، ساختمان ها و معارضات مجاور گود،
نیلینگ یا میخکوبی، یکی از روشهایی است که در آن دیوارههای سطوح شیبدار و گودبرداری شده، به وسیله نیلها یا همان میلگردهای فولادی به اصطلاح مسلح میشوند. در این روش نیلها در فاصلههای نزدیک بهم درون گمانهها قرار میگیرند و سپس به وسیله دوغاب سیمان، داخل آنها پر میشود تا هم از خوردگی میلگردها جلوگیری شود و هم انتقال نیرو بین خاک و میلگرد بهتر انجام شود.
مهندسان در آلمان و فرانسه توانستند این روش را توسعه ??? ??? داده و در صنایع مختلف از آن بهرهمند شوند.